Blog artikel

Yoga voor ‘Rust en evenwicht’

door | apr 6, 2018

Een wetenschap van een evenwichtig leven- Yoga!

Yoga is veel meer dan een systeem van lichamelijke conditie. Het is een wetenschap van een evenwichtig leven.
“De vereniging van het lichaam, geest en ziel, de vereniging van het ego en het diepste wezen”.

Yoga is afgeleid van het woord yuj het Sanskritwortel, wat betekend “vereniging”. En betekend De vereniging van het lichaam, geest en ziel, de vereniging van het ego en het diepste wezen”.

Met yoga kun je in het drukke leven in verbinden blijven met jou natuurlijke zijn.

We zitten allemaal wel eens met de vraag hoe jezelf niet te verliezen en dus goed bij jezelf te blijven. Dat kan door deze reeks yoga oefeningen bijvoorbeeld te beginnen met een yoga ademoefening voor ontspanning en verbinding met jezelf. Vervolgens een aantal yoga oefeningen. Dit is ook een heel goed ochtend ritueel.

Yoga en Ademoefeningen

Nadi Shodhana (het schoonmaken van circulatiekanalen) Dit is nuttige ademoefening die zorgt voor een ontspannende uitwerking op lichaam en geest. Deze Pranayama-oefening heeft een kalmerend effect op mentale onrust. Het brengt de geest tot rust. (Zeer goed om de yoga sessie mee te beginnen). Last van onrustig zijn of slapeloosheid dan is dit de oefening voor jou!

Uitvoering Yoga ademoefening:

1. Adem rustig en diep in, sluit dan het rechterneusgat met je duim en adem door het linker uit.
2. Daarna adem rustig maar tot zijn maximum in door je linkerneusgat.
3. Sluit je linkerneusgat met je rechter ringvinger en pink af.
4. Gelijk adem je rustigen volledig uit door je rechterneusgat.
5. Vervolgens adem je in door je rechterneusgat en sluit het op het maximum van de inademing weer af met je duim.
6. Ga verder voor zo’n 10 rondjes. Adem in links. Adem uit rechts. Adem in rechts. Adem uit links.
Volg dit proces met totale bewustzijn. Enkel jij en je ademhaling. Gelijkmatig, rustig en moeiteloos.

Yoga Ademhalingsoefening

Wanneer kun je deze ademoefening toepassen?

Nadi Shodhana kan dus uitstekend gebruikt worden als het hoofd maar door blijft gaan wanneer je probeert in slaap te vallen. De oefening kan helpen om rustig te gaan slapen. Ook is deze oefening zeer effectief om rust te brengen voordat je een (mantra-)meditatie begint. Met Nadi Shodhana maak je de adem rustiger ofwel zachter. Dit geeft een kalme staat van innerlijke gewaarzijn.

Uitvoering Yoga oefeningen

De ademhaling is bij de volgende oefening zeer lijdend. Volg je adem rustig en voel je lichaam. Laat de spanning los.

Yoga oefening 1. Kindhouding

Yoga oefening 2. Liggende twist

Yoga oefening 3. Vooroverbuiging

Yoga oefening 4. Lig-rusthouding

1. Kindhouding (Balasana) * rug/gehele lichaam

Voor de eerste Yoga oefening ga je op je knieën zitten en breng je zitvlak naar de hielen toe. Leg je voorhoofd op de grond en strek je handen voor je uit, of naast je neer. Adem door de neus en probeer je adem in het bekken te voelen. Je kunt in deze Yoga positie blijven zolang je fijn vindt.

2. Liggende Twist (Supta Matsyendrasana) * rug en nek

Bij deze Yoga oefening ga je liggen op je rug en breng je knieën richting de borst en je schenen paralel aan de vloer. Leg je armen wijd gespreid neer en breng je bij de uitademing je knieën naar rechts richting de vloer en draai je hoofd naar links. Je kunt in deze positie 1 tot 2 minuten liggen. Op de inademing breng je je benen vervolgens weer naar het midden en op de uitademing herhaal je de Yoga oefening aan de andere kant (benen naar links, hoofd naar rechts).

3. Vooroverbuiging (Uttanasana) *rug/en binnenin

Bij de derde Yoga oefening mag je weer rechtop staan en plaats je voeten vlak naast elkaar. Buig naar voren op je uitademing (vanuit je bekken) en met je hoofd naar de grond. Je knieën naar je buik in contact met de bovenbenen. De handen mag je op de grond plaatsen, of pak je enkels/kuiten vast. Blijf 1. Minuut in deze Yoga positie en daarna rustig mag je rustig weer omhoog.

4. Lig rust houding (Savasana) * slot, gehele ontspanning.

De laatste Yoga houding wordt ook wel lijkhouding genoemd. Ga op je rug liggen zo comfortabel mogelijk Benen een beetje gespreid net als armen naast je. Lig stil en relaxt. Ontspan je, maar probeer tussen waken en slapen in te blijven. Adem diep in en uit. Daarna normaal, probeer door je buik te ademen, rustig en gelijkelijk. Wordt bewust van je ademhaling en volg deze. Voel de energie stromen. Lig in deze Yoga houding voor ongeveer 5 minuten en keer totaal naar binnen.

Lees tips

Meer weten over Yoga of rustig worden zie ook de blogs:
Yoga Vlissingen
Mindfulness