Chakra Yoga

 

Maak een afspraak

Chakra Yoga – Yoga Vlissingen

 

Chakra & Yoga.

Vroeger gaf aparte lessen i.v.m. Chakras. Tegenwoordig geef ik af en toe aan welke oefening welke chakra vertegenwoordigd. Want eigenlijk is elke yoga positie vanzelfsprekend werkend ook op een bepaald chakra, of vaak zelfs meerdere Chakras. 

Vind jij het interessant om te weten welk chakra je nu stimuleert vraag het gewoon in de les. Of wil je juist iets weten over een bepaalde stimulatie geef het aan en ik help je daarbij.  

 

Wat is een chakra?
In je lichaam zijn zeven belangrijke energiecentra aanwezig. Deze staan bekend als Chakra’s.

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’. In ons lichaam zijn in feite nog honderden andere van deze energiecentra aanwezig, maar we richten ons nu op de zeven punten die het belangrijkste zijn.

De zeven chakra’s
Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen. Om ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, angstig, verdrietig etc. te raken moeten we er voor zorgen dat de chakra’s niet geblokkeerd raken en dat de energie goed door het lichaam kan stromen.

De zeven belangrijkste energiepunten in het lichaam en waar ze voor staan:
1. Het eerste Chakra wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara. Muladhara zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker.

2. Het tweede Chakra wordt ook wel het Sacraal Chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana genoemd. Swadhistana staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

3. Het derde Chakra, ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra (Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

4. Het vierde Chakra, ook wel het hart Chakra genoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra. Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

Zomer Yoga @ The Beach. Yoga Vlissingen. Zomers buiten yoga @ Ritthem !

5. Het vijfde Chakra, ook wel het keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Het vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra. In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd. Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

6. Het zesde Chakra wordt ook wel het voorhoofdchakra genoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het desbetreffende Chakra zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt. In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

7. Het zevende Chakra, ook wel het kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit Chakra is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. Omdat we hier praten over het laatste Chakra, zal het geen verrassing zijn dat het zevende Chakra voor eenheid zorgt. In het Sanskriet wordt dit energiepunt ook wel Sahasrara genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten.

Chakra’s openen
Medische wetenschap heeft aangetoond dat chakra’s in het lichaam uit balans kunnen raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit de omgeving. Met ‘chakra’s openen’ wordt bedoeld dat je de balans in een chakra weer herstelt zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen en je je niet ziek, verdrietig, angstig of depressief voelt.

Hatha yoga is geschikt voor iedereen!

” Het gaat niet om presteren, maar om jezelf te leren kennen en respect te hebben voor je eigen grenzen”.

Tijdens de Chakra stimuleren en dus in de Yoga speelt ademhaling een hele belangrijke rol. De ademhaling biedt ondersteuning van het fysieke, mentale en emotionele vlak om blokkades in energie op te heffen en weer te laten stromen.

Hoe kan ik mee doen?!

Je bent van harte welkom. Meld je gauw aan want er zijn een beperkt aantal plaatsen. Zie voor lesdagen, tijden kosten yoga-les

Aanmelden: kan via de link hiernaast.
Heb je vragen, stel ze gerust.