Blog artikel

Door 6 tips je PH waarde weer gezond.

door | mei 23, 2017

Je PH waarde 

Je PH waarde is de balans tussen basen en zuren. Gelijk zul je denken welke PH waarde heb ik? En als deze niet goed is, ”hoe zorg ik ervoor dat mijn PH waarde weer gezond wordt”?!

De meeste van ons hebben een ongezonde PH waarde, meestal te zuur door ongezonde voeding.
Maar het is niet te laat!

Hoe maak je je PH waarde weer gezond?
Als we gezond willen zijn moeten we ervoor zorgen dat er een evenwicht is tussen de basen en zuren in ons lichaam, dit noemen we pH neutraal (7.1-7.5). De PH waarde ofwel de zuurgraad in het lichaam bepaalt hoe gezond het verloop van de innerlijke processen en stofwisseling plaats vindt.
Ons lichaam bestaat voor een groot deel (70%) uit water en de mate waarin dit water zuur is, bepaalt de pH waarde. Als we over zure regen praten bedoelen we dat het milieu verontreinigd is. Ditzelfde geldt voor ons lichaam want als de zuurgraad te hoog is, is het lichaam verontreinigd en zijn we ongezond, dit uit zich in verschillende vormen van ziekte en kwalen. Is onze PH waarde neutraal dan is de PH waarde weer gezond.

Oorzaak is gevolg

Een verstoorde zuur-basenbalans veroorzaakt altijd een tekort aan mineralen. Wist je bijvoorbeeld dat als het bloed te zuur is, calcium aan de botten wordt onttrokken om het bloed te alkaliseren? En dat een verminderde hoeveelheid calcium in de botten weer osteoporose in de hand werkt. Ook het ademhalingscentrum, het bloed/vatenstelsel, centraal zenuwstelsel, alle organen dus ook de huid, botten en spieren worden in hun kwaliteit en functioneren beïnvloed door de hoogte van de zuurgraad.

Disbalans pH waarde is klachten en kwalen

Symptomen die wijzen op een te hoge PH waarde zijn o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid, hyperventilatie, obstipatie, beslagen tong, maag/darmklachten, oprispingen, snel geïrriteerd of gestresst zijn en/of slaapproblemen. Als onze PH waarde al langere tijd te laag is kan dit zelfs leiden tot een maagzweer, spierkrampen/spasmen, depressie, slapeloosheid, huidproblemen/allergiën, haaruitval, gebitsproblemen, candida e.a. schimmels, obesitas, COPD, longziektes, gewichtsschommelingen, gewrichtsproblemen, verminderd libido, sterke rimpelvorming/ veroudering, artrose, jicht, reuma, lymphoedeem, hart- en vaatproblemen, diabetes, beroerte, M.S., Parkinson en kanker.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk te weten dat we de PH waarde zelf kunnen beïnvloeden door middel van drinken en voedsel, vasten, detoxen, lichaamsbeweging, lichamelijke-emotionele-mentale ontspanning, massage en diverse andere vormen van Wellens.
Bij iedere gerenommeerde drogist of apotheek kun je strips kopen om zelf regelmatig je PH waarde te meten. De optimale PH waarden in het lichaam zijn:

*Bloed 7,35 – 7,45 (ideaal 7,41
*Speeksel 6,00 – 7,50
*Maag 1,35 – 3,50
*Urine 4,50 – 8,40
*Dunne darm 6,50 – 7,50
*Dikke darm 5,60 – 6,90

Hoe maak ik mijn PH waarde weer gezond?

6 Tips voor een positieve PH waarde:

1. Drink iedere ochtend op de nuchtere maag 2 dl zuiver bronwater met 1 volle theelepel natriumbicarbonaat.

Natriumbicarbonaat ofwel baking-soda wordt in het lichaam in grote hoeveelheden aangemaakt door de alvleesklier om zure maaginhoud te neutraliseren. Omdat ons lichaam voor een groot deel uit water bestaat en de zuurgraad van dit water onze PH waarde bepaalt, is het belangrijk om daarnaast tenminste 2 liter puur gezuiverd (bron)water of alkaline water per dag te drinken. Ook Alkathee, kruiden theeën en groentesappen beïnvloeden de zuurgraad positief. Gebruik liever geen alcoholische- of frisdranken. En als je toch eens alcohol wilt gebruiken drink dan alleen rode tawny port of rode wijn.

2. Voor zorgen dat je PH waarde weer gezond is door de basis van iedere maaltijd alkalisch te laten zijn.

Dit doe je door suikers, gluten, rijst, maïs en bewerkte granen te vermijden, koolhydraatarm te eten en zoveel mogelijk biologische water dragende groenten en fruit (m.n. citroen en appel) te eten. Ook peulvruchten, wortels, knollen, noten en vijgen dragen bij aan het herstel van het zuur-basen evenwicht. Vlees, vis, kaas en alle zuivelproducten worden tijdens de stofwisseling omgezet in zuren. Beperk hiervan de inname. Er zijn diverse supplementen die bijdragen aan een beter evenwicht tussen basen en zuren zoals bijvoorbeeld: spirulina en chorella.

3. Vast regelmatig.

Een vastenkuur, vaste vastendag per week, of 16u per dag vasten waarin wel volop water, theeën en soms ook groentesapjes gedronken mogen worden, heeft een zeer positieve uitwerking op de PH balans en maakt de PH waarde weer gezond. Zo ook een uitgebalanceerde detoxkuur.

4. Neem voldoende lichaamsbeweging.

Stress is een grote veroorzaker van verzuring! Om het blijheidshormoon aan te maken en de dagelijkse stress te verminderen is het belangrijk om dagelijks voldoende lichaamsbeweging te krijgen. In elke levensfase is het effectief om te investeren in bewegen want het heeft een positieve invloed op de gezondheid doordat het ontzuurt en daarmee kan helpen eerder genoemde ziektes te voorkomen en ook de PH waarde weer gezond te krijgen. Het beste is om afwisselend de ene dag 15 min. intensief te sporten en de andere dag tenminste 30 min. yoga te beoefenen. Zorg daarnaast iedere dag minimaal 20 minuten in de buitenlucht te wandelen/fietsen en daarbij bewust aandacht te geven aan de ademhaling. Bij inademing krijgen we zuurstof binnen, die zich omzet in basen, bij uitademing brengen we koolzuur naar buiten, wat een uitstoot van zuren is.

5. Plan tijd in voor creatieve activiteiten.

Ontspanning is regelmatig nodig om de PH waarde weer gezond te krijgen. Geen stress in je systeem op te slaan. Zorg dat je op alle vlakken, dus lichamelijk, emotioneel en mentaal, voldoende ontspanning krijgt/neemt. Creativiteit leidt vaak tot ontspanning op alle vlakken. Daarbij verhoogt het de bewustwording o.a. van de zintuigen, geeft meer zelfvertrouwen, geeft meer daad- en veerkracht en biedt de mogelijkheid om je persoonlijke vermogens te ontwikkelen.

6. Laat je wekelijks of eens in de 14 dagen masseren en bezoek regelmatig een sauna.

Zorgen voor de huid is zorgen voor (weer) een goede PH waarde. Onze huid is het grootste orgaan en daarom bij uitstek geschikt om veranderingen tot stand te brengen. Wellness, in de vorm van massages zorgt o.a. voor de uitscheiding en het afvoeren van de stofwisselingsslakken. Zuren zetten zich n.l. af als slakken in bindweefsel en vetweefsel.
Door middel van saunabezoek, baden met gebruik van zuiveringszout/Epsomzout (floaten) of een pakking kan ook de zuurgraad van het lichaam verlaagd worden.

Maak je PH waarde weer gezond met ontzurende voeding!

https://www.youtube.com/watch?v=10CllXex7gw&feature=youtu.be