Blog artikel

 

Gelukkig zijn. Ben jij gelukkig?

door | apr 29, 2018

Gelukkig zijn

 

Ben jij gelukkig? Welk cijfer geef jij jou gelukkig zijn?!
We zoeken bijna allemaal naar geluk.
Wie wilt er nu niet gelukkig zijn?
Buiten ons kunnen we fijne momenten verzamelen maar helaas maakt dat ons van binnen nog niet gelukkig!

Vaak gaat het automatisch om geluk continu buiten onszelf te zoeken en de buitenwereld hier verantwoordelijk voor te stellen. Hoe spectaculairder het tijdverdrijf des te beter. Maar we kunnen natuurlijk niet gehele dagen vullen.. hier en daar zijn er toch momenten van gevoelens en gedachten. Dus vluchten heeft geen zin. De boemerang komt toch wel weer terug en natuurlijk ook niet voor niets.
Het meeste gevoel wordt gecreëerd uit de gedachten die wij hebben. Maar wat als juist onze gedachten ons weghoudt van puur geluk en innerlijke vrede?

Waar geluk is te vinden door verbinding met je hart.

Waar geluk is een pure staat van ‘zijn’ en zonder gedachte!

Osho zegt: “Gelukkig zijn is soms moeilijk.” Want je kunt jezelf niet gelukkig denken; in echt geluk heb je geen gedachten. Dat vindt onze denkende geest niet fijn; die voelt zich niet graag overbodig. Dus die verzint en prompt een paar problemen in je hoofd, zodat je weer begint te denken en niet meer gelukkig bent. Maar dat is alleen maar een slechte gewoonte. En slechte gewoontes kun je afleren.

Wat zorgt er nu voor dat wij zo veel denken?

Dit wordt veroorzaakt door ons ego.
We hebben het vaak over ego, maar wat is nu eigenlijk echt het ego?

Eckhart Tolle, “met het ego hebben de meeste mensen zichzelf zó volledig geïdentificeerd met die stem in hun hoofd – die onophoudelijke stroom onvrijwillige en dwangmatig gedachten plus de emoties die daarmee gepaard gaan – dat je zou kunnen spreken van ‘bezeten door hun geest’.”
“Zolang je je daar niet helemaal bewust van bent, gebruik je die denker om te zijn wie je denkt te zijn. Dit is de egoïstische geest. We noemen het egoïstisch vanwege het gevoel van Zelf, van Ik (Ego), in elke gedachte, elke herinnering, elke interpretatie, mening, visie, reactie, emotie. Onbewust, spiritueel gesproken”. – uit het boek ‘Een nieuwe aarde’.

Onze gedachten en denkpatronen worden gevormd door ervaringen uit het verleden.
Hoe vaker zich iets herhaald of hoe langer een gedachte zich aanhoudt hoe meer je je ermee identificeert. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve gedachtes.

Eckhart Tolle: ” Het Ego bevat ook persoonlijke identificaties. Niet alle met bezittingen, maar ook met meningen, uiterlijk, langdurige boosheid, ideeën over jezelf dat je niet goed genoeg bent, of dat je een mislukking bent.”

Je gedachten de baas zijn

We zijn hier op aarde gekomen met de gave alles aan te kunnen in dit leven wat we gekozen hebben te doorleven.
Maar onze gedachten beïnvloed onze gevoelsstaat.
Dat Ego zit vol gedachten en emoties waar we ons mee identificeren zonder er echt bewust van te zijn.
Als we onze gedachten nu gewaar worden en bij stil staan kunnen we misschien ook zien wanneer wij ons zelf iets aanpraten wat eigenlijk niet op waarheid gebaseerd is maar meer op een aangenomen gedachte door bepaalde ervaringen uit het verleden.*
Als de gedachte ontkracht is kun je hier ook tegen over zetten wat volgens jou wel waar is. Je hart fluisterde het je wel in. Die eerste seconde is jouw waarheid.., die daarna volgen zijn waarschijnlijk weer fabricaties van je ego.

De waarheid

De waarheid voelt vaak als een opluchting. Een sereen gevoel/rustig en vredig. De waarheid wordt voelbaar erkent door je lichaam.
Zo heb ik dit zelf ervaren.
Als je deze gedachte elke dag herhaalt…ben je de gedachten aan het omdenken. Doe dit totdat de vervangende gedachte bewust indaalt en waarheid voor jou wordt.

Omdenken
Met omdenken kunnen we ons ego meer de baas zijn door ons niet continu mee te laten voeren in emoties die worden opgeklopt door onwaar/onbewust aangenomen gedachtegoed. Wat ons ego natuurlijk graag doet, want dan is het de baas. “Er is niets heerlijkers dan meegevoerd worden door onze emoties die ons vullen met ellendigheid toch??” Naja dat vind het ego in ieder geval.
Het kan nog verder opgevoerd worden van negatieve emoties, naar het aantrekken van niet gewenste/negatieve ervaringen. Het is letterlijk hoe je maar in het leven wilt staan en hoe je met de dingen om gaat. Geheel naar de basis: “kies je voor positiviteit of negativiteit” ?

Positief of negatief
Waar je jezelf mee omringt heeft invloed op jou gedachten “ego” en dus uiteindelijk je “state of mind.” Want je kunt enorm werken aan jezelf maar als je omringt met een bijvoorbeeld negatieve werksfeer. Dan is vroeg of laat het toch behoorlijk moeilijk om je mindset positief te krijgen en gelukkig te zijn.
Negativiteit trekt negativiteit aan en positiviteit trekt positiviteit aan.

Conclusie

Door niet te vluchten en je gedachten gewaar te worden over jezelf of dit nu is door situaties uit het verleden of moment opnames die je meemaakt in het nu, geven de mogelijkheid waarheid te creëeren. En de oefening zal uiteindelijk voor minder afbreuk zorgen in gevoel van waardig gelukkig te Zijn.

Daarnaast wat heeft er nog meer invloed op je innerlijke staat van geluk?
Leg jezelf onder de loep van binnen tot buiten. Van gedachtes en gevoelens over bepaalde ervaringen tot gedragingen, bezigheden, werk en relaties.

Wat heb jij echt nodig.., wat is voor jou nodig om gelukkig te zijn?!
Kijk naar je leven!
Wat maakt jou gelukkig?

Want jouw “gelijkstaat” verdient een 10!

 

Tip’s: Graag doe ik ook een verwijzing naar het eerste hoofdstuk van ” De kracht van het Nu‘ – Eckhart Tolle. Over blokkades, relaties en vergeving.

 

 

 

* dit geldt ook voor gedachten van superieur te zijn door jezelf boven de ander zetten. Voelt heerlijk maar brengt je van koers zodat je niet naar jezelf hoeft te kijken.