Blog artikel

Suiker: ”Het Witte Vergif”

door | aug 27, 2017

We weten allemaal dat ‘suiker’ ongezond is. Maar waarom is nu suiker eigenlijk zo ongezond?!

 

We in Europa consumeren zelfs meer dan USA, die op nummer 5 staat.
Het land waar het meest suiker wordt gegeten is India. In de afgelopen decennia is de suiker-inname dan ook flink toegenomen (Cox, 2002). 

Er zitten veel verborgen suikers in producten en suiker is verslavend. Suiker zit bijna overal in. Allen kant en klaar producten bevatten vaak suiker. En dat is niet voor niets, want de producten worden hier rijk door. Want wist je dat er ook in brood, ontbijtgranen en in alle groenten in pot suiker zat?! (10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!). Vooral onder de jeugd wordt veel suiker geconsumeerd denk aan frisdrank, energiedrank en snacks.

Suiker ‘het witte vergif’

Er zijn nu zelfs onderzoeken dat suiker risico op kankers geeft.

Na de innamen van suiker hebben wij voor uren geen weerstand.

Suiker zorgt niet alleen voor een gaatje of tandbederf maar tast ook ons immuunsysteem aan. Uit onderzoek is gebleken dat je witte bloedcellen, die o.a. ziekteverwekkers aanvallen, voor uren lang minder actief zijn na het nuttigen van suiker ( Sanchez, 1973 ; van Oss, 1971). Ook zorgt het nuttigen van veel suiker op een indirecte manier voor vermindering van je weerstand wat weer kan leiden tot overgewicht of obesitas. En obesitas ontwikkeld zich weer makkelijk tot diabetes. Nu zijn er ook een aantal studies die een relatie hebben gevonden tussen suikerrijk eten en het risico op kankers van de o.a. het spijsverteringstelsel en edometrium (baarmoederslijmvlies) (Nagle et al, 2012 ; Gnagnarella, Gandini, La Vecchia & Maisonneuve, 2008 ; Mulholland, Murray, Cardwell & Cantwell, 2008 ; Michaud et al, 2005)

Het is dan ook niet voor niets, dat suiker de bijnaam heeft van ‘ de witte sluipmoordenaar’.

Voor meer informatie zie ook deze Youtube video’s over suiker:

Wat doet suiker met onze hersenen?

Wat doen verborgen suikers met ons lichaam?

 

Hoe wel gezond en verantwoord te eten? Zie mijn lekker maar gezonde blog recepten, bijvoorbeeld: Lekkere lunch.