Blog artikel

Vlierbloesem, de veelzijdige vlier

door | sep 8, 2017

Vlierbloesem ofwel Vlier = Sambucus ligra ”Sambuke” is het griekse woord voor fluit. Men maakte vroeger van de jonge takken vd vlier fluitjes en hier komt ons woord flierefluiter vandaan.

De vlierbloesem is een vrouwelijke struik, valt onder de planeet Venus en het element lucht. In het voorjaar van mei t/m juni, toont zij met haar bloesempracht een vriendelijk, vrolijk en zacht vrouwelijk uiterlijk en verspreidt een zachtzoete geur. Volgens een aloud bijgeloof staan de bloesemschermen voor geluk en verlichting, voor het verdrijven van negatieve krachten, het verkrijgen van visioenen en contact leggen met bescherm- en natuurgeesten. De symbolische betekenis van vlierbloesem bijvoorbeeld in een boeket staat voor geluk, troost, medeleven en nederigheid. In een begrafenisboeket helpt zij bij een soepele en veilige overgang van het ene leven naar het andere.

De heilige vlier

In de optiek van de zigeuners was de vlierbloesem struik heilig. En in verschillende landen en culturen werd de vlier i.v.m. sprookjesfiguren en hun betekenis gebracht. Zo werd Vrouw Holle gezien als de godin of beschermster van de vlier. Vrouw Holle is een andere benaming voor de Germaanse godin Hel, de koningin van de onderwereld, die ook een taak had in het begeleiden van de geesten van overledenen naar het schaduwland. Aan haar moest je toestemming vragen of je de vlierbloesem of vlierbessen mocht plukken en of je haar hout mocht kappen. De vlier symboliseert ook Crone de oudere, wijze vrouw.

Er zitten vele heilzame bestanddelen in vlierbessen zoals anthocyanen, die gezonder zijn dan vitaminen. Hierin zitten sterkere anti-oxydanten dan in vitamine C en vitamine E. Anthocyanen stimuleren de aanmaak van citokinen. Citokinen zijn proteïnen die de rol spelen van boodschappers in het immuunsysteem.  Verder bevatten vlierbloesems nog flavonoïden, rutinequercetine, looistoffen, slijmstoffen, bitterstoffen, fenolzuren en feruleenzuren. En zitten er etherische olieën, sterolen, vetzuren organische zuren en het mineraal  kalium in.

Geneeskundig gebruik van de vlierbloesem

De vlier werd vroeger al gezien als een soort wonderboom die alles kon genezen en waarvan je elk deel kon gebruiken. Ook Hippocrates, Dioscorides en Dodoens, pastoor Kneipp en diverse Indianen stammen kenden de heilzame werking van de vlierboom.
Zo wordt het ook nu nog in de natuurgeneeskunde ingezet bij koorts, griep en bij diverse keel-neus en mondproblemen. Volgens de fytotherapie werkt vlierbloesem mild vochtafdrijvend, bloedzuiverend en voorkomt voorjaarsmoeheid.
De Choctaw indianen stampen vlierbladeren fijn en wrijven die op het hoofd, of vermengen ze met zeezout om als kompres tegen hoofdpijn te gebruiken.
Pastoor Kneipp gaf als recept: Neem zes tot acht jonge vlierblaadjes, snijd die in kleine stukjes, zoals tabak, en laat die ongeveer 10 minuten koken. Drink deze thee elke morgen een uur vóór het ontbijt zolang als je voorjaars-detoxkuur duurt.

Zie in de andere blog hoe je eigen gemaakte lotion of haar- kledingverf maakt van de vlierbes.