Blog artikel

Lekkere Lunch – goed voor je pH waarde

door | mei 23, 2017

Neem een lekkere lunch: een grote salade met eiwitten (zonder koolhydraten).

Een lekkere lunch

Een salade als lunch is lekker doordat het licht verteerbaar is en is ook nog eens gezond.
Je luncht zonder enige koolhydraten (verzurend) en krijgt weer hernieuwde energie. Als je je boterhammen (tarwe/gluten) door een salade vervangt eet je gezonder, want wist je dat 2 boterhammen in het lichaam omgezet worden in ongeveer 4 lepels suiker? Als je brood blijft eten wordt het heel moeilijk zo niet onmogelijk om te ontzuren! Gezond en verantwoorde eiwitten krijg je o.a. uit noten, avocado’s en peulvruchten zoals adukibonen, linzen en kikkererwten. Deze eiwitten zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt en niet te snel opnieuw trek krijgt.

Ingrediënten:

125 gr groene sla
½ avocado – eetrijp
4 plakjes feta/geitenbrie
4 eetlp kikkererwten (uit blik)
2 eetlp geroosterde pijnboompitten of amandelen
2 lente uitjes fijn gesneden

½ rode paprika
1 handje cherrytomaten
2 eetlp extra vergine olijfolie
1 eetlp appelazijn
2 eetlp rasp van een bevroren citroen
1 snufje Keltisch zeezout
1 mespuntje harisa of cayennepeper

Hoe gezond zijn de ingrediënten van de lekkere lunch?!

AVOCADO bevat: veel onverzadigde vetten, mineralen zoals ijzer en kalium, is een bron van eiwitten, bevat alpha- en beta-caroteen, lateien en vitamine E & C
FETA bevat: veel calcium, vitamine B12, riboflavine, vitamine B, selenium en zink
PAPRIKA bevat: heel veel vitamine C, E, B1 en B2. Je lichaam zet het betacaroteen in de paprika om in vitamine A.
CITROEN bevat: vitamine C , bioflavonoïden en vitamine A en B. Verder nog mineralen zoals calcium, kalium, koper, mangaan, silicium en zwavel.
CHERRY TOMAATJES bevatten: vitamine A, B, B2, B6 en C, veel kalium, fosfor en magnesium en heel veel antioxidanten.
PIJNBOOMPITTEN bevatten: veel mineralen, vooral mangaan, veel koper, fosfor, ijzer, magnesium en zink, kalium en een beetje seleen en calcium, vitamine E, vitamine B1, niacine, vitamine B3, Vitamine B2, B11, B6 en B5 en het bevat pinoleenzuur, dit stopt je hongergevoel (het is een omega6 vetzuur).

Bereiding

Een lekkere lunch maak je zo:
Was de sla en laat deze in een zeef uitlekken. Maak een dressing van de olijfolie, appelazijn, rasp van citroen, zeezout en de harisa. Roer hier de kikkererwten doorheen.
Was en snij alle andere groenten en meng deze met het kikkererwtenmengsel.
Rooster de pijnboompitten goudbruin.
Vermeng de sla en het andere mengsel voorzichtig. Strooi er de feta en pijnboompitten over.

Meer recepten, gezonde tips of wijsheden, zie andere artikelen van deze blog.